Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Održana X. škola animatora Frame Bosne Srebrene

E-mail Ispis PDF

Visoko - U konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, od 6. do 8. studenog 2015. godine održana je jubilarna-X. Škola animatora Frame Bosne Srebrene, pod geslom „Bog je redatelj moga života“.

Cilj ove tematske Škole animatora je osposobiti mlade za vođenje dramskih sekcija u mjesnim bratstvima. Na Školi je sudjelovalo 40-tak framaša zajedno s postulantima. Animatori programa bili su članovi područnog vijeća Frame Bosne Srebrene a glavni gost predavač bio je profesor Dinko Periša iz Livna.

Susret je započeo krunicom i slavljem sv. mise u samostanskoj crkvi sv. Bonaventure koju je predvodio fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent Frame. Poslije večere uslijedio je uvodni dio programa u kojem su se framaši na kreativan način međusobno predstavili a zatim je profesor Dinko održao predavanje na temu gesla Škole. Sudionici su pogledali i video predstavu „Marija Magdalena“ te je prvi dan susreta završen večernjom molitvom Klanjanja pred Presvetim.

Subotnji program započeo je predavanjem profesora Dinka koji je podijelio svoje petnaestogodišnje iskustvo u scenskom radu. Mladima je približio način osmišljavanja i izvođenja predstava koje bi mogli realizirati u mjesnim bratstvima. Nakon toga je uslijedio rad po grupama: „Matej“, „Marko“, „Luka“ i „Ivan“. Framaši su dobili zadatke da pripreme recitaciju poezije i biblijskog teksta na stranim jezicima, scenske prikaze otajstava svjetla, koreografije pjesama, reklamu za Bibliju i reporterska izvješća kulturnih događaja sa terena koje su odabrali iz dnevnih novina. U subotu poslije ručka fra Danijel je proveo framaše u obilazak samostana i škole gdje su mogli pogledati: lapidarij, knjižnicu, prirodoslovnu i etnografsku zbirku.

U poslijepodnevnom dijelu programa predavanje je bilo o važnosti kulture u današnjem vremenu. Kao glavni zadatak framaši su trebali pripremiti predstavu „Izgubljeni sin“ u četiri čina po grupama. Nakon večernje mise koju su radosno pjevanjem animirali članovi iz sjemeništa i postulature okupljeni u bendu Gloria i večere, započeo je zabavni program pod naslovom „Talenti nastupaju“. Profesor Dinko je najprije objasnio korištenje različitih kostima za predstave koje su animatori predstavili u framaškoj „mini reviji“. Sudionici su po grupama izvodili zadane zadatke a žiri, sastavljen od predavača i animatora, trebao je ocjeniti svaku scensku točku. Najkreativniji su se pokazali framaši iz grupe Ivan.

Nakon proslave nedjeljne svete mise uslijedio je finalni dio Škole animatora. Framaši su izveli zadane: recitacije, scenske prikaze, biblijski odlomak na stranim jezicima i glavnu predstavu „Izgubljeni sin“. Susret je uspješno završen osvrtom na održanu Školu, evaluacijom i dodjelom diploma novim animatorima. Mladi su sa ove zaista radne i edukativne Škole animatora otišli u svoja bratstva sa mnogo radosti, stečenog znanja, glumačkog iskustva i novih prijateljstava.

Ana Kešić

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Održana X. škola animatora Frame Bosne Srebrene