Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Osvrt na molitveno bdijenje u župi Domaljevac

E-mail Ispis PDF

Domaljevac - U našoj župi svete Ane zbio se radostan i svečan događaj, Prvo molitveno bdijenje - čašćenje Božje riječi čitanjem Malog katoličkog katekizma VJERUJEM.

Čitanje je počelo na Treću korizmenu nedjelju, 28. veljače 2016. obredom uvođenja i blagoslovom kandidata koji su sudjelovali u programu čitanja Katekizma. Svakodnevno jednosatno čitanje Katekizma od 28. veljače do 5. ožujka 2016. u vremenu od 18: 30 sati do 19: 30 sati tijekom kojeg je pročitan Prvi dio Ispovijest kršćanske vjere od 9. str. do 115. str. trajalo je sedam dana. Prvog dana u ponedjeljak, 29. veljače naš župni vikar fra Bono Kovačević započeo je Molitveno bdijenje pročitavši tekst Apostolskog vjerovanja, a završni tekst iz poglavlja 14. Amen - Tako neka bude iz molitve pape Ivana Pavla II. "Radujte se jer je Isus umro na križu! Amen. Radujte se jer je uskrsnuo od mrtvih! Amen. Radujte se jer u krstu nam je oprao naše grijehe! Amen. Radujte se jer je došao da nas oslobodi! Amen. Radujte se jer on je Gospodar našega života! Amen." također je u petak pročitao fra Bono, i time završio čitanje Katekizma.

Čitanje Katekizma odvijalo se uz zapaljenje svijeće, Križ i Katekizam katoličke Crkve a u čitanju su sudjelovali ministranti (8), Franjevačka mladež - Frama (7), Župni zbor (6) te liturgijska grupa (5). U tom svečanom proglašavanju Božje riječi sudjelovalo je dvadesešest čitača koji su pojedinačno čitali 30 minuta.  Molitveno bdijenje i čitanje je započinjalo molitvom pape Franje za Godinu milosrđa a završavalo molitvom za Božje milosrđe.

Pošto je pročitan Prvi dio Ispovijesti kršćanske vjere iz Malog katoličkog katekizma Vjerujem, u subotu, 5. ožujka održano je uvečer zahvalno euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim Oltarskim  Sakramentom, kao zahvala za svečani događaj čitanja Katekizma i primljene milosti. Večernje zahvalno slavlje počeli smo krunicom Božjeg milosrđa i zazivima Božjem milosrđu te Molitvom za milosrđe. Euharistijsko slavlje i klanjanje predvodio je fra Bono Kovačević, župni vikar koji je naglasio da je ovaj događaj bio prilika za slavljenje Boga svjedočanstvom čitača o živosti, snazi, ljepoti, ljekovitosti i mudrosti Vjere. U programu klanjanja sudjelovali su i članovi Franjevačke mladeži, župnog zbora, čitači i ministranti. Za vrijeme klanjanja molilo se za sve molitvene nakane i potrebe naših obitelji u župi, posebno za sve one molitvene nakane koje su sakupljene u košaricu ispred slike Milosrdnoga Isusa. Pjesme za vrijeme svete Mise i klanjanja je animirala sestra Ana Oršolić sa župnim zborom.

Na kraju misnog slavlja župni vikar fra Bono zahvalio je svima koji su sudjelovali u svakodnevnom čitanju Katekizma. Prvo jubilarno molitveno bdijenje ovjekovječeno je  zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja. Svi oni koji su čitali Mali katolički katekizam tijekom Molitvenog bdijenja dobili su mali simbolični dar i Priznanje koje dodjeljuje župa svete Ane - Domaljevac za sudjelovanje u Molitvenom bdijenju i čitanju Malog katoličkog katekizma "Vjerujem" u JUBILEJU MILOSRĐA 8. prosinca 2015. - 20. studenog 2016. Također, svi prisutni župljani koji su došli na svetu Misu i klanjanje dobili su jedan mali simbolični dar brošuru sa molitvama za Jubilej milosrđa.

Prvo molitveno bdijenje imalo je za cilj, ne samo da se Katekizam čita, već je to bio korizmeni poticaj pape Franje da se u programu Godine milosrđa na razini cijele crkve organizira posebno molitveno vrijeme "24 sata za Gospodina" u petak na subotu (4. - 5. ožujka) prije četvrte korizmene nedjelje 2016.

Za kraj, željeli bismo potaknuti sve vas da Katekizam katoličke Crkve iz skrivenih polica dođe na vidljivo mjesto u vašoj kući, da bude blizu vašega oka, a na taj način i blizu vašeg srca i da mi ljudi ne samo da prakticiramo Vjeru već i da počnemo živjeti sa Vjerom.

Sve Vas pozdravljamo citatom učitelja milosrđa: "Svojstveno je Bogu činiti milosrđe i u tome se na poseban način očituje njegova svemoć."

Sv. Toma Akvinski

Frama Domaljevac

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Osvrt na molitveno bdijenje u župi Domaljevac