Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Revija

E-mail Ispis PDF

Svjetlo riječi je list pokrenut u mjesecu travnju 1983. godine u Visokom, no ubrzo je stalno sjedište redakcije imao u Sarajevu. Pokrenula ga je grupa entuzijasta-franjevaca, članova dviju franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini, koji su tako nastavili bogatu tradiciju franjevačkog izdavaštva u našoj zemlji.

Izdavači lista sve do godine 1992. bili su provincijalati tih dviju provincija. Od tada je vlasnik lista samo Franjevačka provincija Bosna Srebrena, a uređuje ga malobrojno uredništvo (redovito dva-tri člana) koje imenuje Uprava ove provincije.

List se od početka bavio religioznim, ali i kulturnim, društvenim pa i političkim temama, te je kroz dvadeset godina izlaženja stekao velik broj poštovatelja, ali i osporavatelja.

Krug čitatelja je šarolik: od jednostavnih, nama dragih ljudi iz puka, pa do visokoobrazovanih stručnjaka i poznatih novinara. Poštovatelji su uvijek cijenili našu otvorenost, istinoljubivost i odanost prema domovini Bosni i Hercegovini i vrednotama hrvatskoga naroda u njoj te dijalošku otvorenost i poštovanje prema svima koji su drugačiji od nas.

Osporavateljima je upravo to uvijek smetalo, a posebice pak opiranje jednoumnosti i manipulaciji narodom.

S početkom rata, odnosno napada na Sarajevo u travnju 1992. godine, list nije izlazio četiri mjeseca. Ponovno je pokrenut u kolovozu te godine i uređivao ga je jedan član redakcije u Vitezu.

Kasnije je redakcija, osim glavnog urednika , nakratko preselila u Bašku Vodu kod Makarske, a odatle u Livno, gdje je list izlazio četiri godine. Od 1998. godine redakcija je ponovno u Sarajevu.

Svjetlo riječi je od početka izlaženja mjesečnik, ali je od siječnja 2000. promijenilo svoj tradicionalni novinski izgled u oblik magazina u boji.