Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Dan duha Asiza - 30. obljetnica

E-mail Ispis PDF

Bistrik/Sarajevo - DAN DUHA ASIZA, 30 GODINA ASIZA, svečano je obilježen u crkvi sv. Ante na Bistriku, 27. Listopada 2016. u 19 sati. Na početku susreta sve okupljene je pozdravio fra Joso Oršolić u ime Franjevačkoga samostana i braće koja tu žive.

Draga braćo i sestre, dragi predstavnici religija i vjerskih zajednica, dragi vjernici!

Sve Vas lijepo pozdravljam, ovdje na Bistriku u crkvi svetog Ante, franjevačkim pozdravom MIR I DOBRO. Duh Asiza se širi već 30 godina našim prostorima, a mi smo možda još uvijek na samom početku. I to je dobro! Sveti Franjo je neprestano opominjao svoju braću riječima „počnimo iz početka!" Tada nestaju sve zapreke, sva opterećenja prošlosti, razmirice i sve drugo što nas priječi u našem hodu naprijed. Odbacujući nepotrebna opterećenja postajemo novi Ijudi i lakše idemo dalje, tražimo novi put, novi život. Još kada se iskreno pomolimo i zavapimo Bogu za pomoć, zajedno s njime možemo prijeći i najveća brda i najveće provalije. To ćemo učiniti evo i danas: kroz ovaj susret, u meditaciji, molitvi i pjesmi, za mir u svijetu, našoj domovini i našem gradu.

Zajedno, u duhu Asiza, molimo braćo i sestre: S BRAĆOM PRAVOSLAVNOM, S BRAĆOM MUSLIMANIMA, S BRAĆOM ŽIDOVIMA, S BRAĆOM SVIH DRUGIH VJERSKIH ZAJEDNICA, ovdje danas okupljenima!

(Nakon svake točke, nakon svake molitve, prisutni su zamoljeni da neko vrijeme budu u šutnji u meditaciji i da svatko svojim riječima i na svoj način moli za mir i dobro u cijelome svijetu.)

Prva molitva bila je za sve koji stradavaju diljem svijeta:

„A sada ćemo u sebi, kratko se pomoliti za sve one koji stradavaju diljem svijeta u ratovima koji se vode, da prestanu progoni i strdanja i da nam Gospodin svima podari svoj mir! (Uslijedila je kratka molitva u šutnji i tišini-svatko je na svoj način molio!)

Nakon uvodnog dijela slijedile su molitve i pozdravi pojedinih poglavara koji su se okupili.

Najprije je sve okupljene pozdravio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić kao domaćin susreta.Njegov pozdrav i molitva bili su podsjećanje na prošlogodišnji papin dolazak u Sarajevo i susret s predstavnicima vjerskih zajednica upravo u Franjevačkom samostanu na Kovačićima. Papa Franjo, ne samo da je govorio o miru, nego je pozvao i sve ljude, vjernike i sve stanovnike Bosnme i Hercegovine da grade mir.

Uzoriti Vinko kardinal Vinko Puljić, poglavar mjesne crkve, se prisjetio prvog DANA DUHA ASIZA, kada je i sam bio na tome događaju u gradu sv. Franje u Asizu. Danas, nakon 30 godina potrebe su još veće i svo se još više moramo moliti i truditi oko mira i pomirenja, dijaloga na kojem se sve zasniva.

Poglavarima islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i poglavarima pravoslavne zajednice, također je poslana pozivnica. Međutim, iz nama nepoznatih razloga od njih se nitko nije pojavio na ovome molitvenom susretu.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH: Jakob Finci je najprije svima poželio shalom-mir, mir i dobro. Govoreći o veličini susreta i molitve u Duhu Asiza, samo je još više naglasio kako je i ove godine bio na veličanstvenom susretu u Asizu gdje se okupilo mnoštvo vjernika. Ujedno je primjetio kako je iznenađen malobrojnošću onih koji su došli na Bistrik. To samo pokazuje stanje u našoj zemlji i našem gradu, velike podjele koje se na sve strane nepotrebno šire.

Vokalni ansambl jevrejske zajednice Oskar Danon je otpjevao i tri pjesme: Klao del dija, Jo hanino Tu hanina, Adio kerida.

U našem gradu Sarajevu prisutne su : Kršćanska baptistička crkva sa svojim pastorom Tomissavom Dobutovićem, Evanđeoska crkva kojoj je pastor Slavko Hadžić i Hriščanska Adventistička Crkva s Pastorom Bojanom Topićem.

Pastor kršćanske baptističke Crkve, Tomislav Dubotović redovito dolazi na Duh Asiza. I sada još više uviđa potrebu zajedničke molitve. Ujedno je sve podsjetio kako u Bibliji ne piše da će nam biti bolje, nego se uvijek iznova moramo jačati i hrabriti za kušnje koje su pred nama. Molitvom Duha Asiza svakako da možemo prikupiti dovoljnio snage za životna iskušenja.

A pastor Slavko Hadžić je podsjetio na stvaranje i grijeh prvih ljudi. I danas se svima nama daruje stvoreni svijet u kojem možemo biti mirotvorci i sustvaratelji, ali i rušitelji svega stvorenoga. Uvijek je bolje da budemo oni koji će surađivati s Bogom u njegovom naumu izgradnje i stvaranja dobra i mira u svijetu.

U glazbenom dijelu Duha Asiza nastupili su i bogoslovi Franjevačke teologije, tj. zbor „Fra Nenad Dujić“ pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Oni su otpjevali dvije kompozicije: O, sanctissima anima i Misao svijeta.

Klaudija Kikotić uz klavirsku pratnju Bartolomeja Stankovića izvela je ariu Lagrimas mias.

Na kraju susreta svima je pročitana kao poticaj i opomena „Asiška izjava“, koja u deset točaka donosi razmišljanje o miru što je izrečeno u Asizu 2002. godine. „Iako pripadamo različitim vjerskim tradicijama, potvrđujemo da je za izgradnju mira nužno ljubiti bližnjega poštujući pravilo: „Čini drugima ono što želiš da se tebi čini.“

Nakon Asiške izjave „Mir u pravednosti“ koordinator molitvenog susreta zaključio je slijedećim riječima: DANAS SMO MOLILI, MEDITIRALI I PJEVALI BOGU NA SLAVU. NEKA TO NE BUDE SAMO DANAS NEGO I SUTRA I SVAKI DAN, SVUDA I NA SVAKOME MJESTU. EVO, PONOVNO SMO POČELI IZ POČETKA, SVI ZAJEDNO I JEDNI ZA DRUGE. SV. FRANJO JE NEPRESTANO PONAVLJAO „LJUBAV NIJE LJUBLJENA". OPOMINJE I NAS DA SE ISKRENIJE I VIŠE POTRUDIMO U LJUBAVI PREMA BOGU, SVAKOM ČOVJEKU I SVIM STVORENJIMA.

GOSPODIN NAM SVIMA DAO SVOJ MIR. AMEN!

Potom je gvardijana samostana fra Slavko Topić zahvalio svima na dolasku i okupljene vjernike pozvao na zakusku i druženje u svoranu sv. Ante.

 

Fra Joso Oršolić, kordinator

DANA DUHA ASIZA

Trenutno se nalazite na: Karitativna djelatnost Zadnje novosti Dan duha Asiza - 30. obljetnica