Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Duhovna obnova na Plehanu

E-mail Ispis PDF

Plehan - Duhovnu obnovu za branitelje i članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i za mlade Bosanske Posavine predvodio je u ponedjeljak, 31. listopada u kapelici sv. Ive u župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini fra Slavko Topić, misionar milosrđa, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svaki je događaj u tom opustošenom dijelu Bosanske Posavine dragocjen, a ova je duhovna obnova za tu najosjetljiviju populaciju bila doista veliki znak nade, kako za njih tako i za domaće franjevce i malo stado povratnika.

Dvadesetak sudionika susreta na početku je pozdravio gvardijan fra Anto Tomas naglasivši kako je ovaj događaj organiziran u dogovoru s vojnim ordinarijem u Bosni i Hercegovini mons. Tomom Vušićem. Istaknuo je da su domaći franjevci inače otvoreni za sva kulturna, a napose duhovna događanja na Plehanu te iskazao svoju želju da Plehan ponovo bude duhovno središte tog dijela Bosanske Posavine za sve skupine vjernika.

U svom nagovoru fra Slavko je pojasnio važnost izvanredne Godine milosrđa, koju ja papa Franjo proglasio, a u kojoj još do 25. studenog ove godine možemo zadobiti potpuni oprost od vremenitih kazni, koje smo zaslužili za svoje grijehe. Posvjestio je smisao katoličkog hodočašća kojemu cilj treba biti uvijek susret s Gospodinom. Pojasnio je i neke krive stavove vjernika glede bolesti i trpljenja, utvrdivši da bolest nikada nije prokletstvo, nego naprotiv da je svaki čovjek koji nevino trpi, a vjeruje u Krista, njegov veliki suradnik. U tom duhu pozvao je nazočne na zauzetiju molitvu, koja otključava i najtvrdokornija srca, na post, pokoru i dobra djela, ustvrdivši kako jedino tako možemo ovaj svijet promijeniti na bolje, donijeti mu tako potreban blagoslov.

Nakon pokorničkog bogoslužja u kojem je fra Slavko ukazao da na važnost deset Božjih zapovijedi, koje nas jedine usmjeravaju na pravi put, sudionici su pristupili sakramentu Pomirenja. Kao vrhunac duhovnog programa slijedilo je euharistijsko slavlje, kojeg je predvodio fra Slavko, uz koncelebraciju gvardijana fra Ante Tomasa.

U svojoj homiliji fra Slavko je govorio o neizmjernom Božjem milosrđu koje se bezuvjetno dariva čovjeku. Naglasio je kako smo svi, napose kršćani, pozvani biti milosrdni jedni prema drugima, imati srca jedni za druge, činiti drugima ono što bi željeli da oni čine nama, i ne činiti im ono što ne želimo da drugi čine nama, natjecati se u dobroti kako bi ovaj svijet bio blagoslovljen.

Dvadesetak vjernika druženje je uz ugodan razgovor i zajednički ručak nastavilo s domaćim franjevcima u prostorijama samostana.

Fra Slavko je zajedno sa fra Franjom Daliborom Stjepanovićem, duhovnikom i voditeljem Terapijske zajednice Izvor posjetio i štićenike te Zajednice koja djeluje na Plehanu.

U popodnevnim satima vjernici su imali priliku za osobni duhovni razgovor s misionarom milosrđe. Nakon toga, u vigiliji svetkovine Svih Svetih uslijedila je duhovna obnova za mlade i obitelji. Ovom prigodom fra Slavko je naglasio da je čovjek biće molitve: Tko moli prima. Naveo je da upravo kroz molitvu čovjek otvara svoje srce za Gospodina, te da kroz nju Duh Sveti u nama pali svjetlo istine pod kojim iskrenije vidimo sebe i svijet oko sebe. Isto tako, upravo kroz molitvu Duh Sveti u nama pali i svjetlo ljubavi koje je izvor snage za život kojeg upoznajemo tod istinom od Duha darovanom.

 

Brankica Lukačević

 

 

Trenutno se nalazite na: Karitativna djelatnost Zadnje novosti Duhovna obnova na Plehanu