Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Vraćamo se na svoje bosansko tlo

E-mail Ispis PDF

* Proteklih gotovo deset semestara Teologija je, zbog svima poznatih razloga, provela u Hrvatskoj, u Samoboru, gdje je, zahvaljujući Franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda i hrvatskim vlastima, mogla nesmetano i bez prekida obavljati svoju obrazovnu i odgojnu zadaću.

Sada, kada to prilike dopuštaju, Teologija se vraća u Sarajevo. Vraćamo se na svoje bosansko tlo i u svoju Provinciju "Bosnu Srebrenu". Vraćamo se svome katoličkom i hrvatskom puku, koliko ga je u Bosni još ostalo, i vraćamo se svima drugima s kojima nas povezuje zajednička zemlja i povijest te zajednička želja da se unatoč svim tragičnim iskustvima, osobito u ovome ratu, gradi život na temelju uzajamnog poštovanja, iskrenog dijaloga i plodne suradnje.

Franjevačka teologija Sarajevo pored svoje primarne obrazovno-odgojne zadaće i sama također želi pridonijeti izgradnji upravo takvih odnosa među ljudima, narodima i religijama. Znamo da je to težak zadatak i da su naše mogućnosti više nego skromne, ali smo svjesni i toga da nitko nije oslobođen vlastite odgovornosti u zajedničkom nastojanju oko općeg dobra i da je svačiji, ma kako mali doprinos, u ovim našim u neku ruku postapokaliptičnim vremenima, upravo dragocjen.

Bilo bi, međutim, pogrešno računati s time da je dobrim nastojanjima bezuvjetno zajamčen i uspjeh. Takvih jamstava jednostavno nema. Kao što bi nada utemeljena na zatvaranju očiju pred neugodnim činjenicama ili na samozavaravanju bila dakako lažna nada, tako bi i uvjerenje da pozitivno angažiranje neminovno rezultira uspjehom na empirijskoj razini bilo neka vrst fanatizma koji odbija primati činjenicu povijesnih neuspjeha ljudskih pokušaja da se realizira dobro.

Zauzetost za dobro o kojoj je ovdje riječ ima svoje utemeljenje u uvjerenju da smo dužni činiti ono što smatramo da je ispravno, bez obzira što okolnosti koje su izvan našeg utjecaja teško da obećaju ostvarenje naših nakana. Ali okolnosti, ma koliko bile nepovoljne, takvo ostvarenje ni ne isključuju. Pa čak i da isključuju, u okviru fundamentalne opcije za smisao cjelokupne zbilje, za smisleni temelj svijeta i ljudskog života, govoreći teološki, opcije za Boga kao Stvoritelja, Uzdržavatelja i Dovršitelja svijeta – u tom dakle okviru i najskromnije nastojanje oko dobra ima smisao u sebi, bez obzira na empirijsku, metafizičku razinu, gdje, kako bi rekao Kant, vlada potpuni sklad između uma i prirode.

Tek uz te pretpostavke opravdana je i održiva naša nada, koja u kvalitativnom smislu beskrajno nadilazi površni optimizam, jer krajnje ozbiljno računa s nevoljom i neuspjehom, ali s druge strane prevladava i nepodnošljivu muku pesimizma, jer vjeruje da pojave i podaci empirijske naravi ne dosežu zadnju istinu zbilje. Jer se nada, drugim riječima, oslanja na Boga.

Priča se kako je jedan stogodišnjak s Vratnika prvog dana napada na Sarajevo 1992. godine rekao: "Ako je i kijamet, nije moje da gubim obraz." Time je svu životnu mudrost i ljudsku čast izrekao u jednoj rečenici. Ovdje bi pak valjalo reci: Ako nevolja i jest velika i nitko ne jamci uspjeh ni najplemenitijeg truda, nije naše da odustanemo i napustimo svaku nadu.

Zadnjih dana na pamet mi često pada onaj poznati natpis na Lutherovom spomeniku u Wormsu: "Hier stehe ich, ich kann nicht anders. Gott hilfe mir. Amen! (Ovdje stojim, ne mogu drugačije. Bog neka mi bude na pomoći. Amen!). Ako dakle ipak sve krene u neželjenom smjeru, valjat će to prihvatiti ma koliko bilo bolno. Olakšanje će svakako biti uvjerenje da smo učinili ono što nam je bila dužnost i da smo sačuvali obraz. A to nije malo. Ponekad je to zapravo sve.

Još jedanput, dobro nam došli i ugodno se osjećajte.

Ivan Bubalo


* Pozdravna riječ dekana Ivana Bubala na akademiji održanoj u Sarajevu 25. ožujka 1997. u povodu povratka Teologije iz Samobora.

Trenutno se nalazite na: Odgoj i obrazovanje Franjevačka teologija