Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Komemoracija ramskih žrtava

E-mail Ispis PDF

Rama/Šćit - Dana 16. listopada 2016. okupilo se blizu tisuću Ramljaka u crkvi Marijina Uznesenja na Šćitu na komemoraciju žrtava Hrvata katolika Rame u ratovima, masakrima i zločinima 20. stoljeća. Svetu misu je predvodio mons. Ante Meštrović, fojnički arhiđakon, a opijelo pod Ramskim križem molio je fra Andrija Jozić, ramski gvardijan.

U sjeni Ramskog križa u bronzi je upisano 1366 žrtava 2. svjetskog rata, Križnog puta i poraća, te 163 žrtve rata od 1991-1995. Budući da je Rama pretrpjela najveće stradanje od četničkog pokolja 8-10. listopada 1942., kada su na kućnom pragu ubijene, zajedno katolika i muslimana, 842 goloruke osobe, od 1990. godine najbliža nedjelja tom tragičnom datumu rezervirana je svake godine za ovaj susret. Za komunističkog režima do 1990. ovaj spomen bio je zabranjen?!

Ovaj molitveni susret pod Ramskim križem događa se kao škola discipline pamćenja: koje u vjernosti Ljubavi na Križu mora suosjećati s univerzalnom i pojedinačnom ljudskom patnjom; koje nadom u Gospodina, posljednjeg i milosrdnog Suca nadilazi uskoće ideoloških interpretacija povijesti i oslobađa za čišće odnose; koje s poštovanjem i zahvalnošću pamti naše majke i očeve, jer su životom i slogom odgovorili na svoje tragedije, te vratili smijeh i pjesmu u Ramu.

Ramski križ traje… Dalo se to i ove godine iščitati u vjerničkim pitanjima, koja čekaju odgovor svih nas, osobito po službama odgovornih: gradimo li svoju zajednicu na pomirbi i solidarnosti, ili se pod Ramskim križem nalazimo tek formalno i službeno, a u biti slijedimo logiku nekih drugih učitelja. Malo kada je u povijesti Rama ovisila toliko o čistoći i hrabrosti odgovora svoje djece na ova pitanja.

 

Fratri iz Rame

 

Trenutno se nalazite na: Samostani i župe Zadnje novosti Komemoracija ramskih žrtava