Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Obred preminuća na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

E-mail Ispis PDF

Nedžarići/Sarajevo - Sinoć je u oratoriju Franjevačke teologije u Sarajevu proslavljen Transitus, ne samo kao pobožno sjećanje na ono što se tako čudesno i neobično dogodilo u predvečerje subote 3. listopada 1226. godine u Porcijunkuli kraj Asiza, nego i kao milosni događaj kada je umirao jedan čovjek posve suobličen Kristu Gospodinu i pokazao da se poslije Isusove smrti na križu može umirati na nov način.

To je toliko čudesno da je crkva dopustila da se na svečan način slavi obred blaženoga preminuća sv. Franje, kao što se to čini i na Veliki petak za Kristovo preminuće – kako stoji u Obredniku.

Obredom je predsjedao dekan Franjevačke teologije fra Danimir Pezer u nazočnosti provincijala fra Joze Marinčića, te okupljenih franjevaca i franjevki, drugih redovnica i gostiju iz Sarajeva i okolice. Bogoslovi su svečano animirali i pjevali večernju i obrede preminuća koji uključuju i pjesme „Salve, sancte Pater“ i „O sanctissima anima“.

Ovo je događaj osobito dragocjen danas u ovom vremenu kada je smrt, i to nasilna smrt, postala nešto uobičajeno ili tegobni strah kojega treba što prije odgurnuti od sebe inspirirajući se likom sv. Franje, siromašnog i poniznog ljubitelja svih Božjih stvorenja.

 

Franjevačka prisutnost u Bosni

Trenutno se nalazite na: FMC "Svjetlo riječi" Zadnje novosti Obred preminuća na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu