Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


U Sarajevu započeo provincijski Kapitul Bosne Srebrene

E-mail Ispis PDF

Nedžarići/Sarajevo - Danas, 4. travnja, u franjevačkom samostanu sv. Pavla u Nedžarićima u Sarajevu, službeno je započeo s radom provincijski Kapitul Bosne Srebrene.

Provincijski Kapitul je vrhovno upravno tijelo Provincije. Na Kapitulu se donose veoma važne odluke za život zajednice. Na ovom Kapitulu sudjeluju 53 braće iz naše Provincije. Braća će kroz ovih pet dana zasjedanja analizirati trenutno stanje u našoj Zajednici, stanje u župama i samostanima u kojima djelujemo, te pokušati donijeti zaključke i smjernice, koji će nam pomoći u daljnjem radu na dobro Crkve i našega Reda.

Ovaj Kapitul je i izborni, tj. na njemu ćemo birati novu Upravu Provincije. Kandidati za provincijalnog ministra (provincijala) su: fra Jozo Marinčić, fra Ivan Šarčević i fra Zdravko Anđić. Najprije će biti prebrojene i otvorene glasovnice koje su pristigle od braće iz cijele Provincije. Zatim će se održati preskrutinij, a onda će kapitularci kroz tri kruga tajnog glasovanja na listićima ispisati ime kandidata za kojeg misle da treba biti izabran. Očekujemo da će već u srijedu biti izabran novi Provincijal i ostali članovi Uprave Bosne Srebrene.

Svetu misu za početak Kapitula predvodio je uzoriti Vinko kardinal Puljić, vrhbosnanski nadbiskup. U koncelebraciji su bili generalni vizitator fra Iko Skoko, provincijal fra Lovro Gavran, te ostala braća kapitularci. Braća su se obučena u misno ruho okupila u holu na ulazu u samostan gdje je održana  ispit savjesti i čin pokajanja. Zatim je krenula procesija prema oratoriju pjevajući  Litanije svih svetih.

Budući da se danas slavi blagdan Navještenja Gospodnjeg – Blagovijest, kardinal Puljić je u svojoj homiliji razmišljao o ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti ljudskoga spasenja. Marija je uvijek ponizno slušala Božju Riječ, te spremno prihvaćala Božji plan koji je stavljan pred nju. Ona bi trebala biti uzor svima nama. Svaki fratar bi trebao poput Marije utjeloviti Riječ u sebi, kako bi mogao ljubiti braću i služiti bližnjima.

Potičući okupljenu braću franjevce Kardinal je naglasio: „Duh sv. Franje je duh Evanđelja. Da bi naše propovijedanje bilo autentično moramo dopustiti da se Riječ utjelovi u nama. Kapitul je odlična prigoda da se vratimo duhu sv. Franje…. Kriza vjere je uzrok krize u Crkvi i Redu. Potrebno je da cijela Provincija, svaki njezin član, poput Marije usklikne: Evo me! Neka mi bude po riječi Tvojoj!.... Osoba koja se Bogu posvetila mora biti uzor drugima.“ Između ostaloga, Kardinal je pozvao na jedinstvo, prihvaćajući sve različitosti, ali uvijek u duhu Riječi Božje koja se utjelovila među nama.

Nakon slavlja svete mise, kapitularci su napravili zajedničku fotografiju s Kardinalom, a onda započeli s radom Kapitula. Pripremna sjednica započela je molitvom, te prozivanjem članova kapitula, kako bi se utvrdilo da su svi prisutni. Nakon toga pročitana su pisma upućena braći kapitularcima. Pisma pozdrava i podrške radu kapitula poslali su mons. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup i član Bosne Srebrene, preuzvišeni mons. Egidije Živković, biskup Željeznog, Uprava Zadarske franjevačke provincije sv. Jeronima, te provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije s. Kata Karadža.

Više fotografija

Pozivamo svu našu braću i sve ljude dobre volje da molitvom prate rad našeg Kapitula.

FIA

Trenutno se nalazite na: Samostani i župe Zadnje novosti U Sarajevu započeo provincijski Kapitul Bosne Srebrene